Reklama
 
Blog | Pavel Forst

Manchester United je zase nejlepší

Manchester United a Chelsea včera proti sobě nastoupily na stadionu Lužniky v Moskvě. První ryze anglické finále bylo dramatické až do samého závěru. O vítězi totiž rozhodl až infarktový penaltový rozstřel. Zápas měl své hrdiny, kteří hráli po celou dobu výborně, ale v osudovém okamžiku vyhořeli. Byl to večer vynikajícího fotbalu.

Zpočátku to vypadalo, že oba týmy budou hrát defenzivní fotbal a utkání rozhodne jedna branka. Jenže už v 26. minutě skóre otevřel Cristiano Ronaldo, jenž potvrdil pozici nejlepšího střelce jak Ligy Mistrů, tak i anglické Premier League. V prvním poločase byl Manchester United opravdu lepším týmem a nebýt Petra Čecha, který zneškodnil hned dvě gólovky, mohla Chelsea prohrávat klidně i 3:0.

Jenže Chelsea v poslední minutě prvního poločasu po tečované střele Essiena vyrovnala. A hrdinou byl právě Frank Lampard, který branku věnoval své zesnulé matce. Ve druhém poločase začala pomalu tlačit Chelsea a v závěru nastřelila i tyčku.

Za nerozhodného stavu se šlo do prodloužení, které se samozřejmě odehrálo podle předpokladů (až na vyloučení Drogby za facku, kterou uštědřil Vidičovi). Oba týmy se soustředily zejména na defenzívu a když ani dalších 30 minut o vítězi nerozhodlo, šlo se do penalt.

Reklama

Byla to velká noc obou týmů. Zatímco Manchester United chtěl vyhrát titul jako připomenutí 50 letého výročí mnichovské tragédie, při které zahynululo několik hráčů Red Devils, tak Chelsea chtěla získat pro svůj tým první titul v historii klubu. A rozhodně oba týmy si vítězství zasloužily. Chelsea předváděla stabilní výkony a i když lidé často Avrama Granta (manažera Chelsea) pomlouvali, dokázal to, co se Mourinhovi s Chelsea nikdy nepovedlo – hrát finále Champions League.

Penaltový rozstřel byl doslova infarktní. První dvě série penalt hráči kopli s přehledem a za stavu 2:2 se k penaltě postavil Cristiano Ronaldo. Soupeř Petra Čecha nejenom v tomhle zápase, ale určitě i na blížícím se evropském šampionátu. Samozřejmě, že nejlepší hráč Premier League a střelec branky za United v tomto zápase penaltu neproměnil.

V tomto okamžiku byl tento den pro Ronalda nejhorším dnem v životě (po zápase však paradoxně to byl jeho nejlepší den). Ale hráči United sérii nevzdávali a pod velkým tlakem po úspěšných dvou zásazích stav vyrovnali na 4:4. Ovšem v tomto okamžiku měla Chelsea matchball. Pokud by penaltu proměnila, triumf je jeich. Na značku si postavil míč John Terry, který hrál v tomto utkání výborně. Spolu s Čechem a Lampardem byl ve svém týmu nejlepší. Jenže John Terry stejně tak jako Ronaldo svou penaltu neproměnil. Před zakončením zakopl a jeho pokus skončil na tyči. Paradox je, že právě Terry se k penaltě neměl vůbec stavět. Penaltu měl kopat Drogba, jenže ten dostal v závěru červenou kartu.

V té době se šlo do další série, kterou oba týmy proměnily. Pak však přišel Ryan Giggs, velká legenda Manchesteru United a poslal penaltu za Čechova záda. V tomto okamžiku byl stav 6:5 pro Manchester a Chelsea musela penaltu proměnit. K míči se postavila zimní posila Nicolas Anelka, který vystřelil pouze do brankáře Van der Sara. A tak po devíti letech se Manchester opět vrátil na trůn a minimálně rok se může pyšnit titulem nejlepšího klubu Evropy.

Byl to skvělý fotbal. Mohl vyhrát kdokoliv a vyhrál nakonec tým, který měl více štěstí. Nádhera.